Konferencja podsumowująca działalność BCU

16 września 2025 roku w siedzibie Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie odbyła się Ogólnopolska Konferencja podsumowująca rezultaty działalności Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli szkół branżowych, uczelni wyższych, instytucji edukacyjnych oraz pracodawców z całej Polski, stając się ważnym podsumowaniem projektu realizowanego w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.

Konferencję otworzyli przedstawiciele Izby Rzemieślniczej w Tarnowie – Prezes Andrzej Kuta oraz Dyrektor Barbara Blacha, którzy podkreślili znaczenie BCU dla rozwoju edukacji zawodowej oraz dla integracji środowiska gastronomicznego w Polsce. Dyrektor BCU, Sylwia Podlawska, przedstawiła szczegółowe rezultaty dotychczasowej działalności Centrum, w tym efekty prowadzonych szkoleń, współpracy z pracodawcami oraz inicjatyw promujących zawody gastronomiczne i kelnerskie. Uczestnicy mieli również okazję obejrzeć premierowy pokaz filmu promocyjno-edukacyjnego, prezentującego działania BCU i osiągnięcia zrealizowane w trakcie projektu.

W programie konferencji znalazły się także wystąpienia trenerów BCU – Mateusza Płodzienia i Dominika Łukasika – którzy opowiedzieli o roli nowoczesnych szkoleń i praktycznych umiejętności w pracy zawodowej, a także o trendach, które kształtują współczesną gastronomię. Ważnym punktem wydarzenia był synchroniczny pokaz kelnerski przygotowany przez zwycięzców Ogólnopolskiego Turnieju Kelnerskiego „Smakuj przyszłość z BCU!” – uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie pod opieką Iwony Kwapiszewskiej.

Podczas części oficjalnej wręczono podziękowania partnerom i ekspertom zaangażowanym w działalność Centrum. Szczególne wyróżnienia otrzymali m.in. przedstawiciele Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej – partnera branżowego BCU, a także trenerzy i eksperci współpracujący przy realizacji programu szkoleniowego.

Konferencja zakończyła się Kulinarną Ucztą – widowiskowym pokazem live cooking w pracowniach gastronomicznych BCU. Eksperci zaprezentowali nowoczesne techniki kulinarne, przygotowując m.in. sushi, owoce morza, pizzę oraz przekąski kuchni włoskiej. Była to okazja nie tylko do degustacji, lecz także do bezpośredniej rozmowy z trenerami i odkrycia tajników ich pracy.

Ogólnopolska konferencja w Tarnowie potwierdziła, że Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa stało się ważnym ośrodkiem na mapie edukacji zawodowej w Polsce. Placówka nie tylko rozwija kompetencje uczniów, nauczycieli i pracowników sektora HoReCa, ale także aktywnie wspiera integrację edukacji z biznesem, odpowiadając na potrzeby rynku pracy i promując innowacje w gastronomii.

{gallery}Konferencja_BCU/{/gallery}