Slide
szkolenia
Tworzenie kuchni azjatyckiej z elementami sushi

Zakres tematyczny:
1. Zasady przygotowywania sushi
2. Rodzaje sushi: nigiri, maki, uramaki, sashimi i temaki.
3. Techniki gotowania idealnego ryżu do sushi i jego przyprawiania.
4. Przyprawy i sosy w kuchni azjatyckiej
5. Tworzenie kompletnego posiłku azjatyckiego
6. Praktyka sushi i kuchni azjatyckiej
7. Warsztaty przygotowywania sushi od podstaw (krok po kroku).
8. Przygotowywanie autorskich dań inspirowanych różnymi kuchniami Azji.
9. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w tworzeniu kuchni azjatyckiej z elementami sushi

szkolenia
Przygotowywanie pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy

Zakres tematyczny:
1. omówienie i prezentacja różnych rodzajów mąk oraz wysokiej hydratacji ciasta,
2. przygotowanie ciasta do pizzy włoskiej,
3. techniki mieszania, wyrabiania ciasta, kulkowanie, pieczenia i serwowania pizzy,
4. przygotowanie składników i dodatków do pizzy z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
5. praca na innowacyjnym piecu do pizzy,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowaniu pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy.

szkolenia
Przyrządzanie kawy i koktajli z wykorzystaniem nowoczesnych technik

Zakres tematyczny:
1. Nowoczesne techniki parzenia kawy - Metody alternatywne, Zastosowanie technologii, takich jak syfony i espresso pod wysokim ciśnieniem.
2. Tworzenie nowoczesnych koktajli alkoholowych, Klasyczne koktajle w nowej odsłonie (twisty na klasyki), Użycie technik molekularnych w barmaństwie: espumy, sferyfikacja, dymienie.
3. Przygotowywanie syropów, shrubów i infuzji domowej roboty.
4. Łączenie smaków – mixologia i sensoryka
5. Prezentacja i estetyka serwowania
6. Poszerzenie umiejętności ekologicznych cyfrowych w przyrządzaniu kawy i koktajli

szkolenia
Przygotowywanie deserów restauracyjnych

Zakres tematyczny:
1. wytwarzanie deserów restauracyjnych - przygotowanie procesu produkcji deserów, ubijania śmietanki 30-36% i łączenie jej z dodatkami, sporządzanie ganaszu z wykorzystaniem różnych gatunków czekolady, gotowanie syropu cukrowego do piórka i do nitki,
2. sporządzania bezy włoskiej, szwajcarskiej i suszenia wyrobów bezowych, zasady temperowania czekolady,
3. sporządzanie pralin z różnymi ganaszami,
4. sporządzanie podstawowego sorbetu oraz podstawowych lodów, sporządzanie mirror glaze,
5. wytwarzanie deserów z uwzględnieniem diety wegetariańskiej oraz nietolerancji pokarmowych,
6. dekorowanie deserów restauracyjnych,
7. łączenie deserów z napojami zimnymi bezalkoholowymi i mixed drink z alkoholem,
8. łączenie deserów z napojami gorącymi ( kawa, herbata, czekolada,
9. serwowanie deserów restauracyjnych,
10. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowywaniu deserów restauracyjnych.

szkolenia
Tworzenie dań kuchni bankietowej z wykorzystaniem nowoczesnych trendów

Zakres tematyczny:
1. zapoznanie się z nowymi trendami w dekoracji dań i potraw kuchni bankietowej,
2. przygotowywanie przekąsek zimnych z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
3. przygotowywanie dań gorących z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
4. przygotowanie dań kuchni bankietowej z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
5. przygotowanie przekąsek zimnych pochodzenia roślinnego,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w tworzeniu dań kuchni bankietowej

szkolenia
Zaawansowane obsługiwanie gości restauracji

Zakres tematyczny:
1. przygotowanie sali restauracyjnej oraz stoliki na różne imprezy okolicznościowe, aktualne zasady technik obsługi gości, etykieta protokołu dyplomatycznego,
2. podawanie zimnych i gorących napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych,
3. sposoby serwowania dotyczące prawidłowego doboru szkła do podawanych napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych,
4. organizacja imprez okazjonalnych - warunki, wyposażenie oraz etapy organizacji imprez np.: szkolenia, konferencje, przyjęcia stojące, przyjęć mieszanych, bufetów śniadaniowych,
5. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w zaawansowanym obsługiwaniu gości restauracyjnych.

szkolenia
Tworzenie pasty – od klasycznych włoskich dań po nowoczesne wariacje

Zakres tematyczny:
1. tworzenie klasycznych włoskich makaronów: Tagliatelle, pappardelle i fettuccine,
2. techniki cięcia i zastosowanie w tradycyjnych sosach,
3. nadziewane makarony: przygotowanie ravioli, tortellini i cannelloni wraz z farszami,
4. gnocchi i inne alternatywy: Przygotowanie i gotowanie gnocchi oraz innych nietypowych włoskich makaronów,
5. nowoczesne wariacje na temat klasycznej pasty: pasta bezlugtenowa i wegetariańska
6. nowoczesne techniki serwowania
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w tworzeniu pasty

szkolenia
Przygotowanie deserów restauracyjnych

Zakres tematyczny:
1. wytwarzanie deserów restauracyjnych - przygotowanie procesu produkcji deserów, ubijania śmietanki 30-36% i łączenie jej z dodatkami,
sporządzanie ganaszu z wykorzystaniem różnych gatunków czekolady,
2. sporządzania bezy włoskiej, szwajcarskiej i suszenia wyrobów bezowych, zasady temperowania czekolady,
3. sporządzanie pralin z różnymi ganaszami,
4. sporządzanie podstawowego sorbetu oraz podstawowych lodów, sporządzanie mirror glaze,
5. wytwarzanie deserów z uwzględnieniem diety wegetariańskiej oraz nietolerancji pokarmowych,
6. dekorowanie deserów restauracyjnych,
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowywaniu deserów restauracyjnych