
Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności stanowi placówkę kształcenia, szkolenia i egzaminowania o zasięgu ogólnokrajowym, ukierunkowaną branżowo w zakresie jednej z dziedzin zawodowych, integrujących szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz podmioty, które prowadzą działalność w zakresie gastronomii I kelnerstwa.

Siedziba Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności (BCU) w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa zlokalizowana jest w Tarnowie, przy ul. Jana Kochanowskiego 32 (w budynku Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości). Organem prowadzącym BCU jest Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie. Niniejsza inicjatywa realizowana jest we współpracy z partnerem branżowym - Stowarzyszeniem Polska Akademia Sztuki Kulinarnej oraz z partnerami dodatkowymi, tj. Podkarpacką Akademią Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza oraz Podkarpacką Akademią Umiejętności Piotr Bassara.
W ramach przedmiotowego projektu utworzono nową, niepubliczną placówkę kształcenia, szkolenia i egzaminowania o zasięgu ogólnokrajowym - Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności (BCU) w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (kelner, technik usług kelnerskich, kucharz, pracownik pomocniczy gastronomii, technik żywienia i usług gastronomicznych), która realizuje działania w następujących obszarach:
Obszar I : działalność edukacyjno-szkoleniowa. W szkoleniach i kursach stacjonarnych weźmie udział co najmniej 540 osób (w tym 378 kobiet i 162 mężczyzn), w trybie zdalnym co najmniej 100 osób.
Obszar II: działania integrujące szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz sektor biznesu w ramach tzw. Trójkąta wiedzy: szkoła-uczelnia-pracodawcy.
Obszar III: działalność innowacyjno-rozwojowa, transfer wiedzy, nowych technologii, rozwiązań z zakresu cyfrowej i zielonej transformacji, nowatorskich rozwiązań w kształceniu zawodowym. Współpraca z instytutami i ośrodkami badawczymi.
Obszar IV: działalność doradczo-promocyjna, w tym promocja i rozwój zawodów gastronomicznych i kelnerstwa, realizacja konkursów branżowych i turniejów dla uczniów, wspieranie szkół i uczelni w realizacji doradztwa zawodowego.
Nasi partnerzy:

Informacje o projekcie:
Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie powstało w ramach projektu pn. „Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa”. Projekt współfinansowany ze środków UE w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, Komponent A „Odporność i konkurencyjność gospodarki”, Inwestycja A.3.1.1. „Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie”.
Projekt realizowany w okresie od 01/06/2023r. do 30/09/2025r. przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie (Lider), w Partnerstwie ze Stowarzyszeniem Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Podkarpacką Akademią Umiejętności Piotr Bassara, Podkarpacką Akademią Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza.
Główny cel projektu: wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki w branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, poprzez utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności w Tarnowie (BCU), z dziedziny gastronomii i kelnerstwa.
Cel projektu zostanie osiągnięty poprzez utworzenie oraz wsparcie funkcjonowania BCU. BCU realizuje działania w następujących obszarach:
- Obszar I : działalność edukacyjno-szkoleniowa. W szkoleniach i kursach stacjonarnych weźmie udział co najmniej 540 osób (w tym 378 kobiet i 162 mężczyzn), w trybie zdalnym co najmniej 100 osób.
- Obszar II: działania integrujące szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz sektor biznesu w ramach tzw. Trójkąta wiedzy: szkoła-uczelnia-pracodawcy.
Obszar III: działalność innowacyjno-rozwojowa, transfer wiedzy, nowych technologii, rozwiązań z zakresu cyfrowej i zielonej transformacji, nowatorskich rozwiązań w kształceniu zawodowym. Współpraca z instytutami i ośrodkami badawczymi. - Obszar IV: działalność doradczo-promocyjna, w tym promocja i rozwój zawodów gastronomicznych i kelnerstwa, realizacja konkursów branżowych i turniejów dla uczniów, wspieranie szkół i uczelni w realizacji doradztwa zawodowego.
Grupa docelowa projektu: oferta szkoleniowo-edukacyjna BCU adresowana jest do osób dorosłych zainteresowanych podnoszeniem kwalifikacji zawodowych, uczniów, studentów, doktorantów uczelni prowadzących kształcenie w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo, nauczycieli kształcenia zawodowego, nauczycieli akademickich.
Wartość przedsięwzięcia: 9 999 040,00 zł
Zakładane efekty przedsięwzięcia:
- Utworzenie infrastruktury BCU oraz wpisanie placówki do systemu oświaty.
- Objęcie wsparciem edukacyjno-szkoleniowym w trybie stacjonarnym 540 osób (w tym 378 kobiet i 162 mężczyzn), w tym 340 osób dorosłych, 130 osób młodych oraz 70 nauczycieli.
- Nabycie umiejętności i kwalifikacji (uzyskanie certyfikatu/zaświadczenia) przez 493 osoby, w tym przez 314 osób dorosłych, 117 osób młodych, oraz 62 nauczycieli.

