Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa zaprasza do udziału w Ogólnopolskim Turnieju Kulinarnym dla uczniów pn. ,,Smakuj przyszłość z BCU”.

Turniej skierowany jest do uczniów placówek oświatowych prowadzących kształcenie w dziedzinie gastronomii i/lub kelnerstwie w zawodach tj.: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, pracownik pomocniczy gastronomii, kelner, technik usług kelnerskich z całej Polski.

Turniej ma na celu m.in. zwiększenie atrakcyjności zawodu kucharza, sprawdzenie umiejętności kulinarnych uczniów oraz wybór najlepszych wykonawców zadań turniejowych, promowanie kształcenia zawodowego, budowanie poczucia wspólnoty wśród uczniów, w tym zapobieganie wykluczeniu osób z niepełnosprawnościami, promowanie produktów regionalnych, a także upowszechnianie stosowania rozwiązań proekologicznych, cyfrowych i innowacji w dziedzinie gastronomii.

 

Informacje o TURNIEJU KULINARNYM

Turniej składa się z czterech etapów obejmujących trójstopniowe zawody:

 

Etap I - Zgłoszenie placówek/uczniów do udziału w turnieju

Rekrutacja trwa od 24 lutego do 10 marca 2025 r. Placówki oświatowe zgłaszają swoich uczniów poprzez wypełnienie i złożenie do Biura Turnieju następujących dokumentów:

Uczniowie biorą udział w turnieju w 3–osobowych zespołach (lider i dwaj pomocnicy).

Do udziału w turnieju zakwalifikowanych zostanie 12 zespołów z 12 szkół (1 szkoła – 1 zespół) – max: 36 uczniów, 12 Opiekunów, łącznie max. 48 osób.

 

Etap II – Eliminacje część I - test wiedzy on-line:

Od 19 marca do 20 marca 2025 r. do godz. 23:59:59 - rozwiązanie testu wiedzy on-line, składającego się z 20 pytań jednokrotnego wyboru dotyczących zagadnień kulinarnych.

Na podstawie testu wiedzy on-line do kolejnego etapu eliminacji zakwalifikowanych zostanie 8 zespołów uczniowskich, które uzyskają najlepszy wynik z testu.

 

Etap III – Eliminacje część II - kreacja receptury gastronomicznej:

Od 21 marca do 4 kwietnia 2025 r. – stworzenie autorskiej receptury na drugie danie obiadowe składające z 10 wskazanych składników oraz dodatkowo produktu regionalnego, a następnie przesłanie opisu stworzonej receptury wraz ze zdjęciem na adres email do Biura Turnieju.

Na podstawie zadania turniejowego do kolejnego etapu turnieju, tj. do finału, zakwalifikowane zostaną 4 zespoły uczniowskie, które uzyskają największą liczbę punktów przyznanych przez członków Komisji turniejowych.

 

Etap IV –Finał turniejuczęść praktyczna w dniu 24 kwietnia 2025 r. w siedzibie BCU w Tarnowie (ul. J. Kochanowskiego 32, Tarnów)

Finaliści będą mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych na żywo przed komisjami turniejowymi, poprzez przygotowanie autorskiego dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowo wszystkich składników, znajdujących się w skrzynce typu black-box.

Reprezentacja placówki, która uzyska najwyższą liczbę punktów przyznanych przez członków Komisji turniejowych, zostanie zwycięzcą turnieju. Kolejne dwa Zespoły uczniowskie, które uzyskają kolejne dwie lokaty punktowe w ocenie wykonania zadania turniejowego, zajmą drugie i trzecie miejsce.

 

Nagrody

Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody:

  • Udział w dedykowanych, jednodniowych warsztatach kulinarnych, zorganizowanych w siedzibie Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie, prowadzonych przez uznanego w branży eksperta z dziedziny gastronomii.
  • Dyplomy, statuetki oraz fartuchy kulinarne z logo BCU.

 

Jak wziąć udział?

Pobierz regulamin konkursu [TUTAJ]

Pobierz kartę zgłoszenia szkoły oraz formularze zgłoszeniowe Ucznia/Opiekuna [Załącznik nr 1  Załącznik nr 2.A Załącznik nr 2.B ]

Wypełnij wszystkie niezbędne formularze i prześlij skan podpisanych oryginałów dokumentów na adres e-mail:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Alternatywnie, zgłoszenia można dostarczyć osobiście lub przesłać pocztą na adres:

Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza, ul. Dąbrowskiego 20a, 35-036 Rzeszów

 

Harmonogram TURNIEJU KULINARNEGO:

Rekrutacja: 24 luty – 10 marca 2025 r.

Eliminacje część I: 19 marca – 20 marca 2025 r.

Eliminacje część II: 21 marca – 04 kwietnia 2025 r.

Finał konkursu: 24 kwietnia 2025 r.

Harmonogram finału turnieju kulinarnego

 

Kontakt

W razie pytań prosimy o kontakt:

Katarzyna Smoleń

Tel.: 517 085 293

E-mail:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Więcej informacji oraz szczegółowy regulamin turnieju kulinarnego znajdziesz na stronie: www.bcu-gastronomia.pl

Nie przegap tej wyjątkowej okazji – zgłoś swoją szkołę i weź udział w turnieju kulinarnym, który może być krokiem do sukcesu w branży gastronomicznej!