Przejdź do menu Przejdź do treści Przejdź do kontaktu
  • A
  • A+
  • A++
facebook linked in flaga polski  flaga polski
  • Strona Główna
  • Aktualności
  • O BCU
    • Ogólne informacje
    • Co nas wyróżnia?
    • Kogo szkolimy?
    • Obszary działalności
    • Rada BCU
    • Opinie i recenzje
    • Artykuły
    • Konkurs
    • Baza wiedzy BCU
    • Turniej kulinarny
    • Turniej kelnerski
  • Szkolenia
    • Rodzaje szkoleń
    • Harmonogram szkoleń
    • Rekrutacja
    • Relacje z przeprowadzonych szkoleń
  • Zgłoszenie na szkolenie
  • Kontakt
  • Strona Główna
  • Aktualności
  • O BCU
    • Ogólne informacje
    • Co nas wyróżnia?
    • Kogo szkolimy?
    • Obszary działalności
    • Rada BCU
    • Opinie i recenzje
    • Artykuły
    • Konkurs
    • Baza wiedzy BCU
    • Turniej kulinarny
    • Turniej kelnerski
  • Szkolenia
    • Rodzaje szkoleń
    • Harmonogram szkoleń
    • Rekrutacja
    • Relacje z przeprowadzonych szkoleń
  • Zgłoszenie na szkolenie
  • Kontakt
Strona główna
  1. Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie
  2. O BCU
  3. Artykuły
  4. Podstrony

Podstrony

Relacja ze szkolenia 30-godzinnego dla dorosłych pn. "Tworzenie dań kuchni bankietowej z wykorzystaniem nowoczesnych trendów", które odbyło się w dniach 28 luty - 02 marca 2025 r.

  • Click to enlarge image img-20250310-wa0026.jpg
  • Click to enlarge image img-20250310-wa0037.jpg
  • Click to enlarge image img-20250310-wa0039.jpg
  • Click to enlarge image img-20250310-wa0040.jpg
  • Click to enlarge image img-20250310-wa0045.jpg
  • Click to enlarge image img-20250310-wa0055.jpg
  •  

Relacja ze szkolenia 30-godzinnego dla dorosłych pn. "Przyrządzanie kawy i koktajli z wykorzystaniem nowoczesnych technik", które odbyło się w dniach 05-07 marca 2025 r.

Szkolenie poprowadził Pan Mariusz Grzesik.

  • Click to enlarge image img-20250310-wa0000.jpg
  • Click to enlarge image img-20250310-wa0001.jpg
  • Click to enlarge image img-20250310-wa0005.jpg
  • Click to enlarge image img-20250310-wa0008.jpg
  • Click to enlarge image img-20250310-wa0011.jpg
  • Click to enlarge image img-20250310-wa0066.jpg
  •  

Relacja ze szkolenia 30-godzinnego dla osób dorosłych pn. " Przygotowanie pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy", które odbyło się w dniach 24-26 lutego 2025 r.

Szkolenie poprowadził Pan Marcin Kozicki.

  • Click to enlarge image 20250225_123004_074848-min.jpg
  • Click to enlarge image img_20250224_133801827-min.jpg
  • Click to enlarge image img_20250225_141758498-min.jpg
  • Click to enlarge image img_20250225_151759900-min.jpg
  • Click to enlarge image img_20250226_152613911-min.jpg
  •  

Relacja ze szkolenia 15-godzinnego dla nauczycieli pn. "Tworzenie dań kuchni bankietowej z wykorzystaniem nowoczesnych trendów", które odbyło się w dniach 20-21 lutego 2025 r.

Szkolenie poprowadził Mateusz Płodzień.

  • Click to enlarge image IMG-20250224-WA0008-min.jpg
  • Click to enlarge image IMG-20250224-WA0013-min.jpg
  • Click to enlarge image IMG-20250224-WA0017-min.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20250221_100429703-min.jpg
  • Click to enlarge image IMG_20250221_121229948-min.jpg
  •  

Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa zaprasza do udziału w Ogólnopolskim Turnieju Kelnerskim dla uczniów pn. ,,Smakuj przyszłość z BCU”.

Turniej skierowany jest do uczniów placówek oświatowych prowadzących kształcenie w dziedzinie gastronomii i/lub kelnerstwie w zawodach tj.: kelner, technik usług kelnerskich, kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, pracownik pomocniczy gastronomii z całej Polski.

Turniej ma na celu m.in. zwiększenie atrakcyjności zawodu kelnera, sprawdzenie umiejętności kelnerskich uczniów oraz wybór najlepszych wykonawców zadań turniejowych, promowanie kształcenia zawodowego, budowanie poczucia wspólnoty wśród uczniów, w tym zapobieganie wykluczeniu osób z niepełnosprawnościami, promowanie produktów regionalnych, a także upowszechnianie stosowania rozwiązań proekologicznych, cyfrowych i innowacji w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa.

 

Informacje o TURNIEJU KELNERSKIM

Turniej składa się z czterech etapów obejmujących trójstopniowe zawody:

 

Etap I - Zgłoszenie placówek/uczniów do udziału w turnieju

Rekrutacja trwa od 24 lutego do 10 marca 2025 r. Placówki oświatowe zgłaszają swoich uczniów poprzez wypełnienie i złożenie do Biura Turnieju następujących dokumentów:

  • Karty zgłoszenia szkoły do udziału w turnieju (Załącznik nr 1)
  • Formularza zgłoszeniowego Ucznia – do udziału w turnieju (Załącznik nr 2.A)
  • Formularza zgłoszeniowego Opiekuna – do udziału w turnieju (Załącznik nr 2.B) 

Uczniowie biorą udział w turnieju w 3–osobowych zespołach (lider i dwaj pomocnicy).

Do udziału w turnieju zakwalifikowanych zostanie 12 zespołów z 12 szkół (1 szkoła – 1 zespół) – max: 36 uczniów, 12 Opiekunów, łącznie max. 48 osób.

 

Etap II – Eliminacje część I - test wiedzy on-line:

Od 19 marca do 20 marca 2025 r. do godz. 23:59:59 - rozwiązanie testu wiedzy on-line, składającego się z 20 pytań jednokrotnego wyboru dot. zagadnień kelnerskich.

Na podstawie testu wiedzy on-line do kolejnego etapu eliminacji zakwalifikowanych zostanie 8 zespołów uczniowskich, które uzyskają najlepszy wynik z testu.

 

Etap III – Eliminacje część II - opracowanie scenariusza scenki sytuacyjnej w restauracji:

Od 21 marca do 4 kwietnia 2025 r. – przesłanie opracowanego scenariusza scenki sytuacyjnej w restauracji z udziałem gościa/gości oraz kelnera.

Scenariusz powinien przedstawiać profesjonalną obsługę kelnerską gościa/gości od momentu ich wejścia do restauracji, poprzez zamówienie posiłku, aż po pożegnanie. W ramach scenariusza należy uwzględnić również rozwiązanie nietypowej sytuacji. Kluczowe jest wykazanie się przez kelnera znajomością standardów obsługi, umiejętnością doradzania i znajomością menu oraz rozwiązanie nietypowej sytuacji wymagającej profesjonalizmu i elastyczności.

 

Na podstawie zadania turniejowego do kolejnego etapu turnieju, tj. do finału, zakwalifikowane zostaną 4 zespoły uczniowskie, które uzyskają największą liczbę punktów przyznanych przez członków Komisji turniejowej.

Etap IV –Finał turnieju – część praktyczna w dniu 24 kwietnia 2025 r. w siedzibie BCU w Tarnowie (ul. J. Kochanowskiego 32, Tarnów)

Finaliści będą mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności na żywo przed komisją turniejową, poprzez odegranie scenki sytuacyjnej w restauracji z udziałem gościa/gości oraz kelnera wg. opracowanego scenariusza.

 

Reprezentacja placówki, która uzyska najwyższą liczbę punktów przyznanych przez członków Komisji turniejowej, zostanie zwycięzcą turnieju. Kolejne dwa Zespoły uczniowskie, które uzyskają kolejne dwie lokaty punktowe w ocenie wykonania zadania turniejowego, zajmą drugie i trzecie miejsce.

 

Nagrody

Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody:

  • Udział w dedykowanych, jednodniowych warsztatach kelnerskich, zorganizowanych w siedzibie Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie, prowadzonych przez uznanego w branży eksperta z dziedziny kelnerstwa.
  • Dyplomy, statuetki oraz fartuchy kulinarne z logo BCU.

 

Jak wziąć udział?

Pobierz regulamin konkursu [TUTAJ]

Pobierz kartę zgłoszenia szkoły oraz formularze zgłoszeniowe Ucznia/Opiekuna [Załącznik nr 1 Załącznik nr 2.A Załącznik nr 2.B ]

Wypełnij wszystkie niezbędne formularze i prześlij skan podpisanych oryginałów dokumentów na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Alternatywnie, zgłoszenia można dostarczyć osobiście lub przesłać pocztą na adres:

Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza, ul. Dąbrowskiego 20a, 35-036 Rzeszów

 

Harmonogram TURNIEJU KELNERSKIEGO:

Rekrutacja: 24 luty – 10 marca 2025 r.

Eliminacje część I: 19 marca – 20 marca 2025 r.

Eliminacje część II: 21 marca – 04 kwietnia 2025 r.

Finał konkursu: 24 kwietnia 2025 r.

Harmonogram finału turnieju kelnerskiego

 

Kontakt

W razie pytań prosimy o kontakt:

Katarzyna Smoleń

Tel.: 517 085 293

E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Więcej informacji oraz szczegółowy regulamin turnieju kelnerskiego znajdziesz na stronie: www.bcu-gastronomia.pl

Nie przegap tej wyjątkowej okazji – zgłoś swoją szkołę i weź udział w turnieju kelnerskim, który może być krokiem do sukcesu w branży gastronomicznej!

 

Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa zaprasza do udziału w Ogólnopolskim Turnieju Kulinarnym dla uczniów pn. ,,Smakuj przyszłość z BCU”.

Turniej skierowany jest do uczniów placówek oświatowych prowadzących kształcenie w dziedzinie gastronomii i/lub kelnerstwie w zawodach tj.: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, pracownik pomocniczy gastronomii, kelner, technik usług kelnerskich z całej Polski.

Turniej ma na celu m.in. zwiększenie atrakcyjności zawodu kucharza, sprawdzenie umiejętności kulinarnych uczniów oraz wybór najlepszych wykonawców zadań turniejowych, promowanie kształcenia zawodowego, budowanie poczucia wspólnoty wśród uczniów, w tym zapobieganie wykluczeniu osób z niepełnosprawnościami, promowanie produktów regionalnych, a także upowszechnianie stosowania rozwiązań proekologicznych, cyfrowych i innowacji w dziedzinie gastronomii.

 

Informacje o TURNIEJU KULINARNYM

Turniej składa się z czterech etapów obejmujących trójstopniowe zawody:

 

Etap I - Zgłoszenie placówek/uczniów do udziału w turnieju

Rekrutacja trwa od 24 lutego do 10 marca 2025 r. Placówki oświatowe zgłaszają swoich uczniów poprzez wypełnienie i złożenie do Biura Turnieju następujących dokumentów:

  • Karty zgłoszenia szkoły do udziału w turnieju (Załącznik nr 1)
  • Formularza zgłoszeniowego Ucznia – do udziału w turnieju (Załącznik nr 2.A)
  • Formularza zgłoszeniowego Opiekuna – do udziału w turnieju (Załącznik nr 2.B) 

Uczniowie biorą udział w turnieju w 3–osobowych zespołach (lider i dwaj pomocnicy).

Do udziału w turnieju zakwalifikowanych zostanie 12 zespołów z 12 szkół (1 szkoła – 1 zespół) – max: 36 uczniów, 12 Opiekunów, łącznie max. 48 osób.

 

Etap II – Eliminacje część I - test wiedzy on-line:

Od 19 marca do 20 marca 2025 r. do godz. 23:59:59 - rozwiązanie testu wiedzy on-line, składającego się z 20 pytań jednokrotnego wyboru dotyczących zagadnień kulinarnych.

Na podstawie testu wiedzy on-line do kolejnego etapu eliminacji zakwalifikowanych zostanie 8 zespołów uczniowskich, które uzyskają najlepszy wynik z testu.

 

Etap III – Eliminacje część II - kreacja receptury gastronomicznej:

Od 21 marca do 4 kwietnia 2025 r. – stworzenie autorskiej receptury na drugie danie obiadowe składające z 10 wskazanych składników oraz dodatkowo produktu regionalnego, a następnie przesłanie opisu stworzonej receptury wraz ze zdjęciem na adres email do Biura Turnieju.

Na podstawie zadania turniejowego do kolejnego etapu turnieju, tj. do finału, zakwalifikowane zostaną 4 zespoły uczniowskie, które uzyskają największą liczbę punktów przyznanych przez członków Komisji turniejowych.

 

Etap IV –Finał turnieju – część praktyczna w dniu 24 kwietnia 2025 r. w siedzibie BCU w Tarnowie (ul. J. Kochanowskiego 32, Tarnów)

Finaliści będą mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych na żywo przed komisjami turniejowymi, poprzez przygotowanie autorskiego dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowo wszystkich składników, znajdujących się w skrzynce typu black-box.

Reprezentacja placówki, która uzyska najwyższą liczbę punktów przyznanych przez członków Komisji turniejowych, zostanie zwycięzcą turnieju. Kolejne dwa Zespoły uczniowskie, które uzyskają kolejne dwie lokaty punktowe w ocenie wykonania zadania turniejowego, zajmą drugie i trzecie miejsce.

 

Nagrody

Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody:

  • Udział w dedykowanych, jednodniowych warsztatach kulinarnych, zorganizowanych w siedzibie Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie, prowadzonych przez uznanego w branży eksperta z dziedziny gastronomii.
  • Dyplomy, statuetki oraz fartuchy kulinarne z logo BCU.

 

Jak wziąć udział?

Pobierz regulamin konkursu [TUTAJ]

Pobierz kartę zgłoszenia szkoły oraz formularze zgłoszeniowe Ucznia/Opiekuna [Załącznik nr 1  Załącznik nr 2.A Załącznik nr 2.B ]

Wypełnij wszystkie niezbędne formularze i prześlij skan podpisanych oryginałów dokumentów na adres e-mail:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Alternatywnie, zgłoszenia można dostarczyć osobiście lub przesłać pocztą na adres:

Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza, ul. Dąbrowskiego 20a, 35-036 Rzeszów

 

Harmonogram TURNIEJU KULINARNEGO:

Rekrutacja: 24 luty – 10 marca 2025 r.

Eliminacje część I: 19 marca – 20 marca 2025 r.

Eliminacje część II: 21 marca – 04 kwietnia 2025 r.

Finał konkursu: 24 kwietnia 2025 r.

Harmonogram finału turnieju kulinarnego

 

Kontakt

W razie pytań prosimy o kontakt:

Katarzyna Smoleń

Tel.: 517 085 293

E-mail:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Więcej informacji oraz szczegółowy regulamin turnieju kulinarnego znajdziesz na stronie: www.bcu-gastronomia.pl

Nie przegap tej wyjątkowej okazji – zgłoś swoją szkołę i weź udział w turnieju kulinarnym, który może być krokiem do sukcesu w branży gastronomicznej!

 

Strona 2 z 9

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
edytuj
logo BCU
Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii
i kelnerstwa w Tarnowie
Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości
ul. Jana Kochanowskiego 32, 33-100 Tarnów
517 710 564
tarnow@bcu-gastronomia.pl
Szkolenia
Harmonogram szkoleń
Zapisy
Relacje z przeprowadzonych szkoleń
Dodatkowe informacje
Deklaracja dostępności
Mapa strony
Polityka prywatności
Statut BCU
Copyright 2024 © Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja: perfekcyjneStrony.pl