Przejdź do menu Przejdź do treści Przejdź do kontaktu
  • A
  • A+
  • A++
facebook linked in flaga polski  flaga polski
  • Strona Główna
  • Aktualności
  • O BCU
    • Ogólne informacje
    • Co nas wyróżnia?
    • Kogo szkolimy?
    • Obszary działalności
    • Rada BCU
    • Opinie i recenzje
    • Artykuły
    • Konkurs
    • Baza wiedzy BCU
    • Turniej kulinarny
    • Turniej kelnerski
  • Szkolenia
    • Rodzaje szkoleń
    • Harmonogram szkoleń
    • Rekrutacja
    • Relacje z przeprowadzonych szkoleń
  • Zgłoszenie na szkolenie
  • Kontakt
  • Strona Główna
  • Aktualności
  • O BCU
    • Ogólne informacje
    • Co nas wyróżnia?
    • Kogo szkolimy?
    • Obszary działalności
    • Rada BCU
    • Opinie i recenzje
    • Artykuły
    • Konkurs
    • Baza wiedzy BCU
    • Turniej kulinarny
    • Turniej kelnerski
  • Szkolenia
    • Rodzaje szkoleń
    • Harmonogram szkoleń
    • Rekrutacja
    • Relacje z przeprowadzonych szkoleń
  • Zgłoszenie na szkolenie
  • Kontakt
Strona główna
  1. Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie
  2. O BCU
  3. Artykuły
  4. Podstrony

Podstrony

Relacja ze szkolenia pn."Przyrządzanie alkoholi i napojów mieszanych z wykorzystaniem miksologii molekularnej" w dniach 15 - 16 maja 2024 r.

Relacja ze szkolenia 15-godzinnego dla uczniów pn."Przyrządzanie alkoholi i napojów mieszanych z wykorzystaniem miksologii molekularnej", które odbyło się w dniach 15 - 16 maja 2024 r.
Szkolenie poprowadził Pan Mariusz Grzesik.

  • Click to enlarge image 1716398871881.jpg
  • Click to enlarge image 513C200E-7C01-4F9E-9D9E-7B32B71B4D67.JPG
  • Click to enlarge image IMG_8775.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8777.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8779.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8780.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8786.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8802.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8804.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8806.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8807.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8808.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8809.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8814.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8818.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8819.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8820.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8821.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8822.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8823.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8824.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8825.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8826.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8827.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8829.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8830.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8831.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8832.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8833.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8834.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8838.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8839.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8841.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8842.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8843.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8844.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8851.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8854.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8855.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8858.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8859.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8860.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8861.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8862.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8864.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8865.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8866.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8868.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8869.jpg
  •  

Relacja ze szkolenia "Przyrządzanie kawy z wykorzystaniem technik art-cafe" w dniach 15-16 maja 2024 r.

Relacja ze szkolenia 15-godzinnego dla uczniów pn. "Przyrządzanie kawy z wykorzystaniem technik art-cafe", które miało miejsce w dniach 15 - 16 maja 2024 r.
Szkolenie poprowadził Pan Ihor Kuntsiv.

  • Click to enlarge image 1716398835331.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8770.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8771.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8772.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8773.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8774.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8814.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8815.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8816.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8817.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8845.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8846.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8847.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8848.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8850.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8853.jpg
  • Click to enlarge image image0.jpeg
  •  

Relacja ze szkolenia "Przyrządzanie alkoholi i napojów mieszanych z wykorzystaniem miksologii molekularnej" w dniach 25-26 kwietnia 2024 r.

  • Click to enlarge image IMG_8449.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8458.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8459.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8462.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8464.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8468.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8470.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8472.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8474.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8480.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8481.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8482.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8488.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8490.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8491.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8493.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8498.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8499.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8501.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8502.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8503.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8504.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8505.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8507.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8508.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8509.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8510.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8511.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8512.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8516.jpg
  • Click to enlarge image IMG_8517.jpg
  •  

Szkolenia 30 godzinne dla osób dorosłych (z wyłączeniem nauczycieli kształcenia zawodowego), kończące się Branżowym Certyfikatem Umiejętności

Slide
szkolenia
Tworzenie kuchni azjatyckiej z elementami sushi

Zakres tematyczny:
1. Zasady przygotowywania sushi
2. Rodzaje sushi: nigiri, maki, uramaki, sashimi i temaki.
3. Techniki gotowania idealnego ryżu do sushi i jego przyprawiania.
4. Przyprawy i sosy w kuchni azjatyckiej
5. Tworzenie kompletnego posiłku azjatyckiego
6. Praktyka sushi i kuchni azjatyckiej
7. Warsztaty przygotowywania sushi od podstaw (krok po kroku).
8. Przygotowywanie autorskich dań inspirowanych różnymi kuchniami Azji.
9. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w tworzeniu kuchni azjatyckiej z elementami sushi

szkolenia
Przygotowywanie pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy

Zakres tematyczny:
1. omówienie i prezentacja różnych rodzajów mąk oraz wysokiej hydratacji ciasta,
2. przygotowanie ciasta do pizzy włoskiej,
3. techniki mieszania, wyrabiania ciasta, kulkowanie, pieczenia i serwowania pizzy,
4. przygotowanie składników i dodatków do pizzy z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
5. praca na innowacyjnym piecu do pizzy,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowaniu pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy.

szkolenia
Przyrządzanie kawy i koktajli z wykorzystaniem nowoczesnych technik

Zakres tematyczny:
1. Nowoczesne techniki parzenia kawy - Metody alternatywne, Zastosowanie technologii, takich jak syfony i espresso pod wysokim ciśnieniem.
2. Tworzenie nowoczesnych koktajli alkoholowych, Klasyczne koktajle w nowej odsłonie (twisty na klasyki), Użycie technik molekularnych w barmaństwie: espumy, sferyfikacja, dymienie.
3. Przygotowywanie syropów, shrubów i infuzji domowej roboty.
4. Łączenie smaków – mixologia i sensoryka
5. Prezentacja i estetyka serwowania
6. Poszerzenie umiejętności ekologicznych cyfrowych w przyrządzaniu kawy i koktajli

szkolenia
Przygotowywanie deserów restauracyjnych

Zakres tematyczny:
1. wytwarzanie deserów restauracyjnych - przygotowanie procesu produkcji deserów, ubijania śmietanki 30-36% i łączenie jej z dodatkami, sporządzanie ganaszu z wykorzystaniem różnych gatunków czekolady, gotowanie syropu cukrowego do piórka i do nitki,
2. sporządzania bezy włoskiej, szwajcarskiej i suszenia wyrobów bezowych, zasady temperowania czekolady,
3. sporządzanie pralin z różnymi ganaszami,
4. sporządzanie podstawowego sorbetu oraz podstawowych lodów, sporządzanie mirror glaze,
5. wytwarzanie deserów z uwzględnieniem diety wegetariańskiej oraz nietolerancji pokarmowych,
6. dekorowanie deserów restauracyjnych,
7. łączenie deserów z napojami zimnymi bezalkoholowymi i mixed drink z alkoholem,
8. łączenie deserów z napojami gorącymi ( kawa, herbata, czekolada,
9. serwowanie deserów restauracyjnych,
10. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowywaniu deserów restauracyjnych.

szkolenia
Tworzenie dań kuchni bankietowej z wykorzystaniem nowoczesnych trendów

Zakres tematyczny:
1. zapoznanie się z nowymi trendami w dekoracji dań i potraw kuchni bankietowej,
2. przygotowywanie przekąsek zimnych z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
3. przygotowywanie dań gorących z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
4. przygotowanie dań kuchni bankietowej z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
5. przygotowanie przekąsek zimnych pochodzenia roślinnego,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w tworzeniu dań kuchni bankietowej

szkolenia
Zaawansowane obsługiwanie gości restauracji

Zakres tematyczny:
1. przygotowanie sali restauracyjnej oraz stoliki na różne imprezy okolicznościowe, aktualne zasady technik obsługi gości, etykieta protokołu dyplomatycznego,
2. podawanie zimnych i gorących napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych,
3. sposoby serwowania dotyczące prawidłowego doboru szkła do podawanych napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych,
4. organizacja imprez okazjonalnych - warunki, wyposażenie oraz etapy organizacji imprez np.: szkolenia, konferencje, przyjęcia stojące, przyjęć mieszanych, bufetów śniadaniowych,
5. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w zaawansowanym obsługiwaniu gości restauracyjnych.

szkolenia
Tworzenie pasty – od klasycznych włoskich dań po nowoczesne wariacje

Zakres tematyczny:
1. tworzenie klasycznych włoskich makaronów: Tagliatelle, pappardelle i fettuccine,
2. techniki cięcia i zastosowanie w tradycyjnych sosach,
3. nadziewane makarony: przygotowanie ravioli, tortellini i cannelloni wraz z farszami,
4. gnocchi i inne alternatywy: Przygotowanie i gotowanie gnocchi oraz innych nietypowych włoskich makaronów,
5. nowoczesne wariacje na temat klasycznej pasty: pasta bezlugtenowa i wegetariańska
6. nowoczesne techniki serwowania
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w tworzeniu pasty

szkolenia
Przygotowanie deserów restauracyjnych

Zakres tematyczny:
1. wytwarzanie deserów restauracyjnych - przygotowanie procesu produkcji deserów, ubijania śmietanki 30-36% i łączenie jej z dodatkami,
sporządzanie ganaszu z wykorzystaniem różnych gatunków czekolady,
2. sporządzania bezy włoskiej, szwajcarskiej i suszenia wyrobów bezowych, zasady temperowania czekolady,
3. sporządzanie pralin z różnymi ganaszami,
4. sporządzanie podstawowego sorbetu oraz podstawowych lodów, sporządzanie mirror glaze,
5. wytwarzanie deserów z uwzględnieniem diety wegetariańskiej oraz nietolerancji pokarmowych,
6. dekorowanie deserów restauracyjnych,
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowywaniu deserów restauracyjnych

Szkolenia branżowe 15 godzinne dla nauczycieli kształcenia zawodowego, kończące się Zaświadczeniem o ukończeniu szkolenia branżowego

Slide
szkolenia
Przyrządzanie sushi – tajniki kuchni japońskiej

Zakres tematyczny:
1. specyfika kuchni japońskiej,
2. metody przygotowania surowców, półproduktów oraz dodatków,
3. przygotowanie składników przetworzonych (m.in. gotowanie ryżu, zaprawianie ryżu)
4. omówienie oraz nauka zwijania sushi,
5. przygotowanie sushi z wykorzystaniem najważniejszych składników kuchni japońskiej, sezonowych i kuchni wegetariańskiej,
6. kompozycja zestawów sushi,
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przyrządzaniu sushi.

szkolenia
Tworzenie dań kuchni bankietowej z wykorzystaniem nowoczesnych trendów

Zakres tematyczny:
1.zapoznanie się z nowymi trendami w dekoracji dań i potraw kuchni bankietowej,
2.przygotowywanie przekąsek zimnych z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
3.przygotowywanie dań gorących z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
4.przygotowanie dań kuchni bankietowej z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
5.przygotowanie przekąsek zimnych pochodzenia roślinnego,
6.poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w tworzeniu dań kuchni bankietowej

szkolenia
Przygotowania pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy

Zakres tematyczny
1. tradycyjne metody przygotowania ciasta do pizzy włoskiej,
2. omówienie i prezentacja różnych rodzajów mąk oraz wysokiej hydratacji ciasta,
3. techniki mieszania, wyrabiania ciasta, kulkowanie, pieczenia i serwowania pizzy,
4. przygotowanie składników i dodatków do pizzy z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
5. praca na piecu gastronomicznym,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowaniu pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy.

szkolenia
Przyrządzanie alkoholi i napojów mieszanych z wykorzystaniem miksologii molekularnej

Zakres tematyczny:
1. organizacja pracy cocktail baru (sprzęt barmański, proces obsługi gości barowych, właściwe posługiwanie się miarami barowymi),
2. towaroznawstwo napojów alkoholowych i bezalkoholowych,
3. metody przyrządzania napojów oraz serwowania alkoholu w barze, praktyczne wskazówki przebiegu procesu przygotowania koktajli (miksowanie),
4. ciekły azot – zastosowanie praktyczne w przygotowaniu i serwisie, infuzowanie alkoholi oraz przygotowanie własnych syropów smakowych,
5. dekorowanie oraz efektywne podawanie napojów,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przyrządzaniu alkoholi i napojów mieszanych z wykorzystaniem mikologii molekularnej.

szkolenia
Przyrządzanie kawy z wykorzystaniem technik art-cafe

Zakres tematyczny:
1. informacja na temat rodzajów, gatunków kawy, ekspresów ciśnieniowych do kawy,
2. omówienie i przygotowanie oraz serwowanie różnych rodzajów kawy typu espresso,
3. omówienie oraz przygotowanie spienienia różnych rodzajów mleka,
4. omówienie oraz przygotowanie kaw mlecznych,
5. omówienie oraz przygotowanie elementów dekoracyjnych – technika art-cafe (podstawowe wzory wylewne bezpośrednio z dzbanka, wzory z użyciem czekolady i dekoracyjnych sosów),
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przyrządzaniu kawy z wykorzystaniem technik art.-cafe

szkolenia
Przygotowywanie deserów restauracyjnych

Zakres tematyczny:
1. wytwarzanie deserów restauracyjnych - przygotowanie procesu produkcji deserów, ubijania śmietanki 30-36% i łączenie jej z dodatkami, sporządzanie ganaszu z wykorzystaniem różnych gatunków czekolady,
2. sporządzania bezy włoskiej, szwajcarskiej i suszenia wyrobów bezowych, zasady temperowania czekolady,
3. sporządzanie pralin z różnymi ganaszami,
4. sporządzanie podstawowego sorbetu oraz podstawowych lodów, sporządzanie mirror glaze,
5. wytwarzanie deserów z uwzględnieniem diety wegetariańskiej oraz nietolerancji pokarmowych,
6. dekorowanie deserów restauracyjnych,
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowywaniu deserów restauracyjnych.

szkolenia
Tworzenie dań kuchni bankietowej od "finger food" do "petits fours"

Zakres tematyczny:
1. specyfika, rodzaje i organizacja bankietów i imprez okolicznościowych,
2. omówienie zastawy stołowej: talerze, naczynia używane podczas imprez okolicznościowych, prezentacja dań bufetowych - zapoznanie się z nowymi trendami w dekoracji dań i potraw kuchni bankietowej,
3. przygotowywanie przekąsek zimnych z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
4. przygotowywanie dań gorących z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
5. przygotowanie dań kuchni bankietowej z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
6. przygotowanie przekąsek zimnych pochodzenia roślinnego,
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w tworzeniu dań kuchni bankietowej od "finger food" do "petits fours".

szkolenia
Zaawansowane obsługiwanie gości restauracji

Zakres tematyczny:
1. przygotowanie sali restauracyjnej oraz stolika na różne imprezy okolicznościowe, aktualne zasady technik obsługi gości, etykieta protokołu dyplomatycznego,
2. taca kelnerska – zasady przenoszenia nakryć,
3. podawanie zimnych i gorących napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych,
4. sposoby serwowania dotyczące prawidłowego doboru szkła do podawanych napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych,
5. organizacja imprez okazjonalnych - warunki, wyposażenie oraz etapy organizacji imprez np.: szkolenia, konferencje, przyjęcia stojące, przyjęć mieszanych, bufetów śniadaniowych,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w zaawansowanym obsługiwaniu gości restauracyjnych.

Szkolenia 15 godzinne dla uczniów, kończące się Branżowym Certyfikatem Umiejętności

Slide
szkolenia
Przyrządzanie sushi – tajniki kuchni japońskiej

Zakres tematyczny:
1. specyfika kuchni japońskiej,
2. metody przygotowania surowców, półproduktów oraz dodatków,
3. przygotowanie składników przetworzonych (m.in. gotowanie ryżu, zaprawianie ryżu)
4. omówienie oraz nauka zwijania sushi,
5. przygotowanie sushi z wykorzystaniem najważniejszych składników kuchni japońskiej, sezonowych i kuchni wegetariańskiej,
6. kompozycja zestawów sushi,
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przyrządzaniu sushi.

szkolenia
Dobieranie i serwowanie wina

Zakres tematyczny:
1. cechy osobowe Sommeliera,
2. charakterystyka szkła stołowego – kieliszków do wina,
3. charakterystyka win stołowych: białych, różowych oraz czerwonych ( wytrawne i słodkie),
4. charakterystyka win musujących, likierowo – wzmacniających oraz ziołowych,
5. proces dobierania win do potraw (Wine Pairing),
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w dobieraniu i serwowani wina.

szkolenia
Przygotowywanie pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy

Zakres tematyczny:
1. omówienie i prezentacja różnych rodzajów mąk oraz wysokiej hydratacji ciasta,
2. przygotowanie ciasta do pizzy włoskiej,
3. techniki mieszania, wyrabiania ciasta, kulkowanie, pieczenia i serwowania pizzy,
4. przygotowanie składników i dodatków do pizzy z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
5. praca na innowacyjnym piecu do pizzy,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowaniu pizzy włoskiej w oparciu o najnowsze trendy.

szkolenia
Przyrządzanie alkoholi i napojów mieszanych z wykorzystaniem miksologii molekularnej

Zakres tematyczny:
1. organizacja pracy cocktail baru (sprzęt barmański, proces obsługi gości barowych, właściwe posługiwanie się miarami barowymi),
2. towaroznawstwo napojów alkoholowych i bezalkoholowych,
3. metody przyrządzania napojów oraz serwowania alkoholu w barze, praktyczne wskazówki przebiegu procesu przygotowania koktajli (miksowanie),
4. ciekły azot – zastosowanie praktyczne w przygotowaniu i serwisie, infuzowanie alkoholi oraz przygotowanie własnych syropów smakowych,
5. dekorowanie oraz efektywne podawanie napojów,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przyrządzaniu alkoholi i napojów mieszanych z wykorzystaniem mikologii molekularnej.

szkolenia
Przyrządzanie kawy z wykorzystaniem technik art-cafe

Zakres tematyczny:
1. informacja na temat rodzajów, gatunków kawy, ekspresów ciśnieniowych do kawy,
2. omówienie i przygotowanie oraz serwowanie różnych rodzajów kawy typu espresso,
3. omówienie oraz przygotowanie spienienia różnych rodzajów mleka,
4. omówienie oraz przygotowanie kaw mlecznych,
5. omówienie oraz przygotowanie elementów dekoracyjnych – technika art-cafe (podstawowe wzory wylewne bezpośrednio z dzbanka, wzory z użyciem czekolady i dekoracyjnych sosów),
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przyrządzaniu kawy z wykorzystaniem technik art.-cafe

szkolenia
Przygotowywanie deserów restauracyjnych

Zakres tematyczny:
1. wytwarzanie deserów restauracyjnych - przygotowanie procesu produkcji deserów, ubijania śmietanki 30-36% i łączenie jej z dodatkami, sporządzanie ganaszu z wykorzystaniem różnych gatunków czekolady,
2. sporządzania bezy włoskiej, szwajcarskiej i suszenia wyrobów bezowych, zasady temperowania czekolady,
3. sporządzanie pralin z różnymi ganaszami,
4. sporządzanie podstawowego sorbetu oraz podstawowych lodów, sporządzanie mirror glaze,
5. wytwarzanie deserów z uwzględnieniem diety wegetariańskiej oraz nietolerancji pokarmowych,
6. dekorowanie deserów restauracyjnych,
7. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w przygotowywaniu deserów restauracyjnych.

szkolenia
Tworzenie dań kuchni bankietowej z wykorzystaniem nowoczesnych trendów

Zakres tematyczny:
1. zapoznanie się z nowymi trendami w dekoracji dań i potraw kuchni bankietowej,
2. przygotowywanie przekąsek zimnych z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
3. przygotowywanie dań gorących z drobiu, wieprzowiny, ryb, wołowiny, warzyw i owoców,
4. przygotowanie dań kuchni bankietowej z uwzględnieniem diety wegetariańskiej,
5. przygotowanie przekąsek zimnych pochodzenia roślinnego,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych
w tworzeniu dań kuchni bankietowej

szkolenia
Zaawansowane obsługiwanie gości restauracji

Zakres tematyczny:
1. przygotowanie sali restauracyjnej oraz stolika na różne imprezy okolicznościowe, aktualne zasady technik obsługi gości, etykieta protokołu dyplomatycznego,
2. taca kelnerska – zasady przenoszenia nakryć,
3. podawanie zimnych i gorących napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych,
4. sposoby serwowania dotyczące prawidłowego doboru szkła do podawanych napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych,
5. organizacja imprez okazjonalnych - warunki, wyposażenie oraz etapy organizacji imprez np.: szkolenia, konferencje, przyjęcia stojące, przyjęć mieszanych, bufetów śniadaniowych,
6. poszerzenie umiejętności ekologicznych i cyfrowych w zaawansowanym obsługiwaniu gości restauracyjnych.

Strona 7 z 9

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
edytuj
logo BCU
Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii
i kelnerstwa w Tarnowie
Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości
ul. Jana Kochanowskiego 32, 33-100 Tarnów
517 710 564
tarnow@bcu-gastronomia.pl
Szkolenia
Harmonogram szkoleń
Zapisy
Relacje z przeprowadzonych szkoleń
Dodatkowe informacje
Deklaracja dostępności
Mapa strony
Polityka prywatności
Statut BCU
Copyright 2024 © Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja: perfekcyjneStrony.pl