Przejdź do menu Przejdź do treści Przejdź do kontaktu
  • A
  • A+
  • A++
facebook linked in flaga polski  flaga polski
Strona główna
  • Strona Główna
  • Aktualności
  • O BCU
    • Ogólne informacje
    • Co nas wyróżnia?
    • Kogo szkolimy?
    • Obszary działalności
    • Rada BCU
    • Opinie i recenzje
    • Artykuły
    • Konkurs
    • Baza wiedzy BCU
    • Turniej kulinarny
    • Turniej kelnerski
  • Szkolenia
    • Rodzaje szkoleń
    • Harmonogram szkoleń
    • Rekrutacja
    • Relacje z przeprowadzonych szkoleń
    • Platforma zdalnego nauczania
  • Zgłoszenie na szkolenie
  • Kontakt
  • Strona Główna
  • Aktualności
  • O BCU
    • Ogólne informacje
    • Co nas wyróżnia?
    • Kogo szkolimy?
    • Obszary działalności
    • Rada BCU
    • Opinie i recenzje
    • Artykuły
    • Konkurs
    • Baza wiedzy BCU
    • Turniej kulinarny
    • Turniej kelnerski
  • Szkolenia
    • Rodzaje szkoleń
    • Harmonogram szkoleń
    • Rekrutacja
    • Relacje z przeprowadzonych szkoleń
    • Platforma zdalnego nauczania
  • Zgłoszenie na szkolenie
  • Kontakt
  1. Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie
  2. O BCU
  3. Artykuły
  4. Podstrony

Podstrony

Rada BCU
W dniu 21 marca 2024 roku, w Tarnowie, miało miejsce inauguracyjne posiedzenie Rady Niepublicznego...
Slide
obszar I
Obszar I : działalność edukacyjno-szkoleniowa.
W szkoleniach i kursach stacjonarnych weźmie udział co najmniej 540 osób (w tym 378 kobiet i 162 mężczyzn), w trybie zdalnym co najmniej 100 osób.
obszar II
Obszar II: działania integrujące szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz sektor biznesu w ramach tzw. Trójkąta wiedzy: szkoła-uczelnia-pracodawcy.
obszar III
Obszar III: działalność innowacyjno-rozwojowa, transfer wiedzy, nowych technologii, rozwiązań z zakresu cyfrowej i zielonej transformacji, nowatorskich rozwiązań w kształceniu zawodowym. Współpraca z instytutami i ośrodkami badawczymi.
obszar IV
Obszar IV: działalność doradczo-promocyjna, w tym promocja i rozwój zawodów gastronomicznych i kelnerstwa, realizacja konkursów branżowych i turniejów dla uczniów, wspieranie szkół i uczelni w realizacji doradztwa zawodowego.

grupa młodych osób słucha mówiącego kucharza

  • Uczniów w ramach co najmniej 15 godzinnych branżowych szkoleń zawodowych potwierdzonych branżowym certyfikatem umiejętności.

  • Nauczycieli kształcenia zawodowego w ramach co najmniej 15 godzinnych szkoleń branżowych, kończących się wydaniem zaświadczenia o ukończeniu szkolenia branżowego.

  • Osoby dorosłe (z wyłączeniem nauczycieli kształcenia zawodowego) w ramach 30 godzinnych szkoleń zawodowych, kończących się branżowym certyfikatem umiejętności oraz 120 godzinnych kursów zakończonych wydanym certyfikatem kwalifikacji z zakresu edukacji pozaformalnej (sektorowej).

Slide
szkolenia
Szkolenia – tematyka szkoleń i kursów zawodowych przygotowana na podstawie aktualnych potrzeb rynku pracy.
innowacje
Innowacje – upowszechnianie innowacji technologicznych, ekologicznych i cyfrowych
w gastronomii i kelnerstwie.
nowa kwalifikacja
Nowa kwalifikacja – włączenie jednej nowej kwalifikacji z zakresu edukacji pozaformalnej do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji odpowiadającej na potrzeby branży gastronomicznej.
kadra
Kadra – kadra merytoryczna, która tworzą szefowie kuchni, praktycy branży gastronomicznej i kelnerskiej
z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem zawodowym.

Stopka email 01

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności stanowi placówkę kształcenia, szkolenia i egzaminowania o zasięgu ogólnokrajowym, ukierunkowaną branżowo w zakresie jednej z dziedzin zawodowych, integrujących szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz podmioty, które prowadzą działalność w zakresie gastronomii I kelnerstwa.

Izba Rzemieślnicza Tarnów logo

 

Siedziba Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności (BCU) w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa zlokalizowana jest w Tarnowie, przy ul. Jana Kochanowskiego 32 (w budynku Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości). Organem prowadzącym BCU jest Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie. Niniejsza inicjatywa realizowana jest we współpracy z partnerem branżowym - Stowarzyszeniem Polska Akademia Sztuki Kulinarnej oraz z partnerami dodatkowymi, tj. Podkarpacką Akademią Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza oraz Podkarpacką Akademią Umiejętności Piotr Bassara.

 

W ramach przedmiotowego projektu utworzono nową, niepubliczną placówkę kształcenia, szkolenia i egzaminowania o zasięgu ogólnokrajowym - Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności (BCU) w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (kelner, technik usług kelnerskich, kucharz, pracownik pomocniczy gastronomii, technik żywienia i usług gastronomicznych), która realizuje działania w następujących obszarach:

Obszar I : działalność edukacyjno-szkoleniowa. W szkoleniach i kursach stacjonarnych weźmie udział co najmniej 540 osób (w tym 378 kobiet i 162 mężczyzn), w trybie zdalnym co najmniej 100 osób.

Obszar II: działania integrujące szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz sektor biznesu w ramach tzw. Trójkąta wiedzy: szkoła-uczelnia-pracodawcy.

Obszar III: działalność innowacyjno-rozwojowa, transfer wiedzy, nowych technologii, rozwiązań z zakresu cyfrowej i zielonej transformacji, nowatorskich rozwiązań w kształceniu zawodowym. Współpraca z instytutami i ośrodkami badawczymi.

Obszar IV: działalność doradczo-promocyjna, w tym promocja i rozwój zawodów gastronomicznych i kelnerstwa, realizacja konkursów branżowych i turniejów dla uczniów, wspieranie szkół i uczelni w realizacji doradztwa zawodowego.

Nasi partnerzy:

  PASK logo  PAP logo

 

Informacje o projekcie:

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie powstało w ramach projektu pn. „Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa”. Projekt współfinansowany ze środków UE w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, Komponent A „Odporność i konkurencyjność gospodarki”, Inwestycja A.3.1.1. „Wsparcie rozwoju nowoczesnego kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie”. 

Projekt realizowany w okresie od 01/06/2023r. do 30/09/2025r. przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie (Lider), w Partnerstwie ze Stowarzyszeniem Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Podkarpacką Akademią Umiejętności Piotr Bassara, Podkarpacką Akademią Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza.

Główny cel projektu: wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki w branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, poprzez utworzenie i wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności w Tarnowie (BCU), z dziedziny gastronomii i kelnerstwa.

Cel projektu zostanie osiągnięty poprzez utworzenie oraz wsparcie funkcjonowania BCU. BCU realizuje działania w następujących obszarach:

  • Obszar I : działalność edukacyjno-szkoleniowa. W szkoleniach i kursach stacjonarnych weźmie udział co najmniej 540 osób (w tym 378 kobiet i 162 mężczyzn), w trybie zdalnym co najmniej 100 osób.
  • Obszar II: działania integrujące szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz sektor biznesu w ramach tzw. Trójkąta wiedzy: szkoła-uczelnia-pracodawcy.
    Obszar III: działalność innowacyjno-rozwojowa, transfer wiedzy, nowych technologii, rozwiązań z zakresu cyfrowej i zielonej transformacji, nowatorskich rozwiązań w kształceniu zawodowym. Współpraca z instytutami i ośrodkami badawczymi.
  • Obszar IV: działalność doradczo-promocyjna, w tym promocja i rozwój zawodów gastronomicznych i kelnerstwa, realizacja konkursów branżowych i turniejów dla uczniów, wspieranie szkół i uczelni w realizacji doradztwa zawodowego.

Grupa docelowa projektu: oferta szkoleniowo-edukacyjna BCU adresowana jest do osób dorosłych zainteresowanych podnoszeniem kwalifikacji zawodowych, uczniów, studentów, doktorantów uczelni prowadzących kształcenie w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo, nauczycieli kształcenia zawodowego, nauczycieli akademickich.

Wartość przedsięwzięcia: 9 999 040,00 zł

Zakładane efekty przedsięwzięcia:

  • Utworzenie infrastruktury BCU oraz wpisanie placówki do systemu oświaty.
  • Objęcie wsparciem edukacyjno-szkoleniowym w trybie stacjonarnym 540 osób (w tym 378 kobiet i 162 mężczyzn), w tym 340 osób dorosłych, 130 osób młodych oraz 70 nauczycieli.
  • Nabycie umiejętności i kwalifikacji (uzyskanie certyfikatu/zaświadczenia) przez 493 osoby, w tym przez 314 osób dorosłych, 117 osób młodych, oraz 62 nauczycieli.

Obszar IV: działalność doradczo-promocyjna

Działalność Branżowego Centrum Umiejętności w niniejszym obszarze dotyczy w szczególności promocji zawodów i kształcenia w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo (m.in. poprzez realizację konkursów branżowych i turniejów dla uczniów), wspierania szkół i placówek systemu oświaty oraz uczelni w realizacji doradztwa zawodowego, upowszechniania zmian wdrażanych w kształceniu zawodowym od 2019 r., a także wspierania osób z niepełnosprawnościami w wejściu na rynek pracy.

Branżowe Centrum umiejętności realizować będzie koncepcję centrów doskonałości zawodowej CoVEs (and. Centres of Vacational Excellence) oraz założenia Zintegrowanej Strategii Umiejętności 2030, w oparciu o najlepsze doświadczenia i praktyki, uwzględniające zmieniające się modele funkcjonowania społecznego i kształcenia pozaformalnego w Polsce i na świecie.

W Branżowym Centrum Umiejętności realizowane są działania mające na celu tworzenie innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań dotyczących rozwoju zawodów gastronomicznych i kelnerstwa. Warunkiem rozwoju tych branży jest podążanie za nowymi trendami zarówno w obszarze żywienia, poszukiwania nowych, zdrowych i ekologicznych sposobów pozyskiwania produktów spożywczych oraz przetwarzania ich, jak i organizacji nowatorskich koncepcji gastronomicznych.

Branża gastronomiczna jest jedną z najbardziej wrażliwych na zmiany branż. Przedstawiciele branży z dużą odpowiedzialnością podchodzą do ciągłych zmian jakim są poddawani poprzez zmiany gospodarczo-społeczne. Kształtowanie się nowych trendów żywieniowych wynikających zarówno
z potrzeb ochrony środowiska, zasad zrównoważonego rozwoju jaki i nowych potrzeb rynkowych wymuszających powstawanie nowych i często nowatorskich koncepcji organizacyjnych czy gastronomicznych w branży.

 Nowe trendy żywieniowe

Nowe trendy żywieniowe

Trend dotyczący poszukiwania nowych, zdrowych i ekologicznych sposobów pozyskiwania produktów spożywczych oraz przetwarzania ich, jest w obecnych czasach bardzo mocny i wymusza na branży nowe podejście do zadań i kształcenia kadr. W dużej mierze nastawiony jest na diety vege, zastępowanie produktów mięsnych ich roślinnymi odpowiednikami. Nowością są wegańskie owoce morza, wegańskie zamienniki dla krewetek, kawioru, tuńczyka, łososia czy paluszków krabowych. Uważa się, że jest to trend, który już wkrótce zawładnie gastronomicznym rynkiem, przez co pracodawcy będą oczekiwali od swoich pracowników wiedzy i umiejętności na temat tych produktów i tworzenia z nich potraw – rekomendują by w programach kształcenia włączyć ten temat oraz aktualizować je o nowe pojawiające się trendy żywieniowe.

 

 

 

 

Nowatorskie koncepcje w gastronomii

Nowatorskie koncepcje w gastronomii

Dining alone koncepcja przygotowania warunków sprzyjających jedzeniu dla osób, których potrzebą jest spożywanie posiłków w ciszy i spokoju.

Fine dining koncepcja, która odnosi się do doświadczenia restauracyjnego o wyższej jakości i większej formalności w porównaniu z doświadczeniem w typowych restauracjach.

Causual dining idea lokalu gastronomicznego, który serwuje dania obiadowe w przystępnych cenach, w przyjaznej, rodzinnej atmosferze, ceny są wyższe niż w sieciach fast food, czy też fast casual.

Dark/Ghost kitchen lub wirtualna restauracja to przestrzeń, to koncepcja restauracji, która nie posiada miejsca dostępnego dla gości, oferuje wyłącznie dania w dowozie.

Dual branding koncepcja, dwóch marek gastronomicznych, rozszerzenie działalności o inną markę może być uzupełnieniem w lokalach typu dark kitchen, które w jednej przestrzeni kuchennej mogą realizować zamówienia dla kilku marek gastronomicznych, ta koncepcja zakłada również możliwość wzajemnego korzystania z usług kadry.

Food hall, idea, gdzie lokal jest dzielony przez różnych najemców, ale  z wykorzystaniem wspólnego parasolu komunikacji i marketingu, wspólnym prowadzeniu spraw technicznych, dotyczących utrzymania czystości itp.

Fast casual idea lokali średniego standardu, trochę wyższy niż fast food, gdzie jest częściowa obsługa kelnerska, a oferowane posiłki są w umiarkowanych cenach, często są prowadzone w ramach sieci franczyzowych.

Pop-up to restauracja otwierana na określony czas – często bywa to widoczne np. w skromniejszym wyposażeniu lokalu. Nierzadko pop-up będzie oznaczał gościnne gotowanie szefów kuchni w już istniejących miejscach.

Patchworkowe/ hybrydowe lokale łączenie jakości i społecznego przesłania, np. tworzenie lokali
z lokalną kuchnią, oferujących dodatkowo aspekt kulturalny oraz posiadających kadrę z grupy osób
z niepełnosprawnościami.

Innowacje i nowe technologie dla gastronomii

Innowacje i nowe technologie dla gastronomii

Innowacje społeczne wdrażanie rozwiązań wspierających i motywujących personel, np. grywalizacja do aktywizacji młodych pracowników, którzy poprzez grę – zdrową rywalizację, ale i zabawę, będą chcieli podnosić swoje kwalifikacje.

Technologie i innowacje – digitalizacja branży gastronomicznej jest nieunikniona i wymusza duże zmiany w podejściu do edukacji przyszłych pracowników. Maszyny, urządzenia, w których stosowane są nowatorskie rozwiązania, cyfryzacja, która wspiera działalność placówek gastronomicznych np. systemy zamówień online, projekty dotyczące zarządzania lokalami gastronomicznymi, aplikacje, wprowadzanie sztucznej inteligencji wymuszają istotne zmiany w podejściu do niezbędnych kwalifikacji i umiejętności osób pracujących lub planujących prace w gastronomii.

Postępujące zmiany rynkowe powodują, że branża musi stawiać na rozwój, a w szczególności na rozwój zawodów gastronomicznych i kelnerskich, gdyż gwarantem dobrej jakości usług jest odpowiednio przygotowana kadra i adaptacja do zmian.

W ramach Niepublicznego Branżowego Centrum Usług aktywnie i systematycznie monitoruje się pojawiające nowości dotyczące branży gastronomicznej i kelnerstwa, by przedstawiciele branży, nauczyciele i wykładowcy oraz osoby planujące karierę zawodową w branży miały dostęp do informacji i tematycznych materiałów.

Więcej informacji na temat nowych trendów w branży znajdziecie Państwo w Raporcie Rekomendacje Dotyczące Rozwoju Zawodów Gastronomicznych i Kelnerstwa.

Zapraszamy również do zapoznania się z pozostałymi materiałami jakie udostępnione są w ramach oferty merytorycznej Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii
i kelnerstwa w Tarnowie.

Strona 9 z 10

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
edytuj
logo BCU
Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii
i kelnerstwa w Tarnowie
Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości
ul. Jana Kochanowskiego 32, 33-100 Tarnów
517 710 564
tarnow@bcu-gastronomia.pl
Szkolenia
Harmonogram szkoleń
Zapisy
Relacje z przeprowadzonych szkoleń
Dodatkowe informacje
Deklaracja dostępności
Mapa strony
Polityka prywatności
Statut BCU
Copyright 2024 © Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja: perfekcyjneStrony.pl